,

Vergeling van eiken hout tegen gaan na het zandstralen

Waarom heeft hout de neiging om te vergelen?

Eikenhout heeft nogal eens de neiging om te vergelen.

In eikenhout, maar ook in kastanje en esdoorn, zit looizuur. Looizuur beschermt bomen tegen insectenvraat en bacteriën van buitenaf, maar wanneer het looizuur blootgesteld wordt aan daglicht, zal het voor vergeling van het hout zorgen.

Hout is een organisch materiaal dat opgebouwd is uit lignine (of houtstof) en cellulose. Lignine is – na cellulose – het meest voorkomende organisch materiaal op aarde. Lignine is een complexe molecule die zorgt voor de treksterkte van hout. De lignine bevindt zich rondom de cellulose en zorgt voor de bescherming ervan. Lignine is echter gevoelig aan licht, waardoor het hout uiteindelijk gaat vergelen.

Hoe meer licht er binnenkomt, hoe sneller het hout zal vergelen. Het komt dan ook vooral voor bij houten meubels, trappen, balken en deuren.

 

Na het zandstralen of luchtgommen van hout staan de houtporiën open. Om vuilophoping te vermijden is het belangrijk om de poriën opnieuw te dichten.

Door het hout te oliën of te vernissen, wordt het hout verzadigd met vocht. Het vocht dringt binnen in het hout en veroorzaakt een reactie met het looizuur, het houtstof en de cellulose die in het hout aanwezig zijn.

 

Er is een duidelijk verschil tussen olie en vernis. De olie dringt tot diep in de poriën door en beschermt het hout van binnenuit. Vernis daarentegen wordt op het hout aangebracht en sluit de poriën af met een beschermende film. Wilt u weten wat de beste oplossing is om uw houten meubels, deuren, trappen of balken te beschermen? Contacteer ons. We bekijken met plezier de verschillende opties voor uw specifieke situatie.

 

Beiden hebben hun voor- en nadelen.

Onze voorkeur gaat uit naar beschermen met een 2-componenten matte vernis om de natuurlijke kleur van het hout te behouden.

Wat wij altijd doen (en wat heel belangrijk is). Wij brengen eerst een primer aan (woca base primer).

In vergelijking met olie dringt deze primer minder diep door in het hout. Het looizuur wordt geneutraliseerd waardoor de negatieve impact van licht op het vernis verminderd wordt.

Op deze manier kan u opnieuw jarenlang genieten van de natuurlijke uitstraling van uw houten meubelen, balken, vloeren en trappen.

Wilt u weten hoe we uw hout opnieuw laten schitteren? Contacteer ons. We helpen u met plezier verder.