,

Trap behandelen na het zandstralen.

Trap behandelen na het zandstralen

Na het zandstralen van uw trap, kan u hem opnieuw laten behandelen voor een betere bescherming tegen slijtage en verkleuring. In deze blog leest u er alles over.

Om uw trap een optimale bescherming tegen slijtage en verkleuring te bieden is een nabehandeling met vernis, beits of olie geen overbodige luxe.

Door vernis, beits of olie op uw gezandstraalde trap aan te brengen, voorzien we uw trap als het ware van een extra beschermlaag.

Trap laten vernissen, beitsen of oliën?

Blanke, naturel look

Als u dat wilt kunnen we uw trap behandelen zodat die zijn blanke, naturel look behoudt. Hiervoor gebruiken we een primer in combinatie met een 2-componenten matte vernis.

De primer zorgt ervoor dat de kleur behouden blijft en voorkomt dat het hout na enkele jaren gaat vergelen.

Daarnaast biedt de primer ook een eerste bescherming aan het hout.

Voor de uiteindelijke afwerking gebruiken wij  Bona Traffic HD RAW.

  • Bona Traffic HD RAW is een ultra matte vernis.
  • Het biedt een zeer goede bescherming, met een natuurlijke, matte impressie
  • Het biedt een hoge slipweerstand

De meest belangrijke functie van vernis is het afsluiten van de poriën in het hout. Vernis legt als het ware een film op het hout, waardoor vuil niet langer kan binnendringen.

Onderhoud van een verniste trap

Om een verniste trap te onderhouden, raden we aan om een vochtige doek te gebruiken. Best gebruikt u enkel water (en geen schoonmaakmiddel) om de vernislaag niet te beschadigen.

Gekleurde look

Heeft u liever een trap met een gekleurde afwerking? Ook dat behoort tot de mogelijkheden.
Om uw gezandstraalde trap een kleurtje te geven gebruiken we een olie, beits of kleurvernis.

De eigenschappen van vernis kan u in de eerste sectie nalezen.

Kiest u best voor een beits of een olie?

In tegenstelling tot vernis (dat een beschermlaag op het hout legt), dringen zowel beits als olie na het aanbrengen tot diep in het hout door en beschermen het hout als het ware van binnenuit.
Toch zijn er een aantal duidelijke verschillen tussen beits en olie:

  • Beits biedt een betere bescherming dan olie omdat beits dieper in het hout binnendringt.
  • Beits is hierdoor zichtbaarder dan olie, waardoor het natuurlijke karakter van het hout minder tot zijn recht komt.
  • Beits geeft het hout kleur, maar zorgt niet voor extra bescherming. Daarom voorziet u best een extra beschermlaag met vernis.
  • Omdat olie minder diep in het hout doordringt, blijft het natuurlijke karakter van het hout behouden. Wanneer u kiest voor een nabehandeling met olie, is de extra vernislaag niet nodig.

Onderhoud van een gebeitste trap

Om een gebeitste trap te onderhouden, raden we aan om een vochtige doek te gebruiken. Best gebruikt u enkel water (en geen schoonmaakmiddel) om de extra vernislaag niet te beschadigen.

Onderhoud van een geoliede trap

Zoals hierboven al aangehaald dringt olie minder diep door in het hout. Daarom gebruikt u voor het onderhoud van een geoliede trap best een gespecialiseerd onderhoudsmiddel. Hiervoor raden we de onderhoudsproducten van colora, verkrijgbaar in de betere speciaalzaak, aan.

De keuze tussen vernis, beits of olie is dus vooral een keuze voor een betere bescherming en een beperkt onderhoud tov een natuurlijke uitstraling.

!!! Pas op met beits op beukenhout !!!

Omdat beukenhout een harde houtsoort is en beits tot diep in het hout binnendringt, bestaat de kans dat de beits onregelmatig opgenomen wordt, wat zal leiden tot vlekvorming. Daarom raden we aan om voor de behandeling met beits eerst een testvlakje te zetten. Zo kan u snel bijsturen wanneer u merkt dat de beits niet goed opgenomen wordt.

Hulp nodig?

De experts van Meubelatelier AC staan met plezier klaar om u te helpen bij uw keuze.