,

Laat je buitenschrijnwerkerij hout zandstralen

Zandstralen meubels en trappen | Meubelatelier AC

Wil je jouw buitenschrijnwerk opfrissen of een nieuwe look geven? Laat je hout zandstralen door de vakmensen van Meubelatelier AC. Wij zijn gespecialiseerd in het zandstralen van hout voor verschillende toepassingen. Balken, deuren, trappen of meubels laten zandstralen? Reken op de specialisten van Meubelatelier AC.

Hout in buitenschrijnwerk

In buitentoepassingen als bijgebouwen, ramen, deuren, gevelbekleding, tuinbanken en tuintafels wordt gewoonlijk hardhout gebruikt. Dit zijn houtsoorten die erg sterk, stabiel en duurzaam zijn. Hierdoor zijn ze goed bestand tegen licht, lucht, de weersomstandigheden én zandstralen. Zandstralen maakt namelijk gebruik van schurende deeltjes die te corrosief zijn voor zachthout. Dat laat je beter luchtgommen. Zandstralen is een snelle en relatief goedkope manier om je hardhout op te frissen of een nieuwe look te geven.

Verschillende soorten hardhout

Er zijn heel wat verschillende soorten hardhout, elk met specifieke kenmerken en een uniek uitzicht. Hier leggen we kort de eigenschappen van enkele soorten uit.

Eikenhout

Eikenhout staat bekend om zijn uitzicht en duurzaamheid. Het is een populaire keuze voor allerlei toepassingen in de buitenschrijnwerkerij. Laat je eikenhout zandstralen wanneer het verkleurd is om het nieuw leven in te blazen.

 • Herkomst: eikenbomen groeien in verschillende regio’s over heel de wereld. Ons eikenhout is afkomstig uit onder andere België, Frankrijk, Nederland en Duitsland.
 • Kleur: de kern van eikenhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur.
 • Behandeling: eikenhout leent zich uitstekend voor verschillende behandelingen, zoals beitsen, roken en logen. Let wel op! Hou rekening met het looizuurgehalte in eik wanneer je watergedragen vernis gebruikt. Om verkleuring te voorkomen gebruiken wij steeds een primer.
 • Toepassingen: eikenhout is niet alleen geschikt voor binnenschrijnwerkerij, ook voor buitenschrijnwerkerij wordt het veel gebruikt. Deuren, buitenbijgebouwen, ramen, gevelbekleding, meubelen en trappen kunnen allemaal uit eikenhout gemaakt worden.

Merantihout

Meranti eigenlijk niet één houtsoort, maar een verzameling van houtsoorten gemaakt van de salbomen. Omdat merantihout heel duurzaam en veelzijdig is, is het een populaire keuze voor buitentoepassingen.

 • Herkomst: de bomen waarvan merantihout gemaakt wordt, salbomen, groeien voornamelijk in Zuidoost-Azië.
 • Kleur: meranti heeft een roodbruine tot roosbruine kleur. De exacte tint verschilt afhankelijk van de specifieke variant.
 • Behandeling: om het hout te beschermen kan je het afwerken met olie, lak of vernis.
 • Toepassingen: meranti is een veelzijdige houtsoort die vaak gebruikt wordt voor buitenschrijnwerk zoals ramen, buitendeuren, balkons, balustrades, stormplanken en gevelbekleding.

Teak

Teakhout is één van de bekendste hardhoutsoorten maar denk goed na voor je dit hout gebruikt! Het is namelijk een bedreigde houtsoort. Teakhout heeft duurzaamheidsklasse 1. Dat betekent dat het een van de meest duurzame houdsoorten is. Het kernhout van deze is na zelfs 25 jaar of langer nog goed.

 • Herkomst: oorspronkelijk is teakhout afkomstig uit Zuidoost Azië. Maar vandaag worden de Tectona grandis-bomen ook verbouwt in Latijns-Amerika en West-Afrika.
 • Kleur: vers heeft het hout een warme bruine tot goudbruine kleur. Na verloop van tijd krijgt het door blootstelling aan licht en lucht een zilvergrijze kleur. Dit geeft een rustieke uitstraling.
 • Behandeling: afhankelijk van de look die je wilt, kies je bij teak voor een behandeling met olie, sealer of lak.
 • Toepassingen: Teakhout heeft een natuurlijke weerstand tegen rot, schimmel, insecten en waterrot. Hierdoor is het een enorm populaire houtsoort voor buitenschrijnwerk zoals ramen, deuren en tuinmeubelen.

Afzelia

Afzelia, ook wel afrormosia genoemd, is een duurzame en stabiele houtsoort. De aftekening op afzeliahout geven het een uniek uiterlijk. Daardoor is deze houtsoort een populaire keuze voor allerlei buitentoepassingen.

 • Herkomst: Afzelia is afkomstig uit West-Afrika.
 • Kleur: verschillende tinten, van lichtoker tot bruinrood. Naast de mooie kleur heeft deze houtsoort ook unieke streep- of vlamtekeningen.
 • Behandeling: laat je afzeliahout zeker behandelen voor je het buiten gebruikt. Regenwater spoelt namelijk een deel van de stoffen van het hout weg, waardoor er vlekken kunnen ontstaan op dorpels of tegels.
 • Toepassingen: deze houtsoort heeft een natuurlijke weerstand tegen insecten, schimmels en rot. Het is dus niet verrassend dat het vaak gebruikt wordt voor buitentoepassingen als gevelbekleding, garagepoorten, voordeuren en tuinmeubelen.

Wil jij jouw hout laten zandstralen? De experts van Meubelatelier AC staan met plezier klaar om je verder te helpen. Neem nu contact op met ons een vraag je gratis plaatsbezoek aan.